SCHWARZWALDSKA TORTA

Lešnikovo biskvitno testo (moraš ga narediti en dan prej, ker se drobi)

8 jajc
15 dag sladkorja
4 dag mleti lešniki
7 dag jedilne čokolade
8 dag masla
5 dag bele moke
10 dag piškotnih drobtin
vanilij sladkor

Iz tega testa sta narejeni dve plasti torte, zato ga je treba le enkrat prerezati. Za srednjo plast uporabimo navaden biskvit za torto, opisan pri prejšnjem receptu. Tako je pestrost okusov večja in torta posledično boljša :)

Postopek izdelave testa – en dan prej

Maslo, rumenjake in polovico sladkorja ter vanilij penasto umešamo. Primešamo stopljeno čokolado, trd sneg beljakov in preostali sladkor, moko, mlete lešnike in piškotne drobtine. Napolnimo model in pečemo pri 175°cca pol ure. Ohlajeno enkrat prerežemo in navlažimo s »tušem« (glej zgoraj pri biskvitnem testu).

Nadev:

1 l živalske smetane
10 dag sladkorja
30 dag češenj brez koščic (v originalu višnje, a mojster je dal češnje, kar je bilo super, ni kisline)
5 dag želatine (ne fix, ker ni dobra, ampak tista za stopit)
vanilij sladkor, kirsch (češnjev liker, dobi se povsod)

Smetano s sladkorjem in vanilijem stepemo, začinimo s kirschem, dodamo toplo stopljeno želatino, hitro premešamo, namažemo prvo plast testa, ki smo jo navlažili, potresemo polovico češenj, pokrijemo z drugo plastjo testa, navlažimo, damo nadev, pokrijemo s tretjo plastjo testa, ki jo spet navlažimo.

*Mojster je torto sestavljal tako: imel je torej tri plasti testa, dve lešnikovi in en navaden biskvit. Vzel je neraztegljiv tortni obod, ga naoljil in pomokal, postavil nazaj na njegovo dno in vanj vstavil prvo plast lešnikovega testa. (To je trik za izdelavo tort z različnimi nadevi oz plastmi, da potem, ko je torta sestavljena, obod enostavno na hitro potegnemo dol, ni nobene »packarije« in plasti so lepo ločene med seboj, tudi vizuelno.)
Nato je sledil zgoraj opisan postopek, navlažiti, krema, plast navadnega biskvita, navlažiti, krema, zgoraj plast lešnikovega biskvita, navlažiti.
Ko je to bilo gotovo, je obod enostavno z eno potezo potegnil dol in izgledalo je res super….

Nato torto obmažemo s smetano, ob strani pa potresemo s čokoladnimi ostružki.

*Čokoladne ostružke je delal tako, da je stopljeno čokolado namazal na pult (pult je iz marmorja, mi doma to lahko namažemo na peki papir) in pustil, da se strdi. Nato je ohlajeno čokolado od pulta spraskal s »špohtlnom« po domače povedano  in nastali so ostružki. Z njim je tudi kot »malar« dobesedno nametal ostružke na obod torte, namazan s smetano . Efekt-enkraten, sem se spomnila sebe, kako se matram…hehe. Seveda lahko ostružke tudi kupimo.
Torto je povrhu še dekoriral s smetano, ćešnjami in čokolado – nič posebnega, klasični črni gozdiček, nabrizgane zvezdice iz smetane, gor pa na vsaki češnja, na sredini ostružki.

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju