TABORNIŠTVO – NAČIN ŽIVLJENJA

 

Na kratko o ZTS (Zvezi tabornikov Slovenije)
1 / 1

TABORNIŠTVO – NAČIN ŽIVLJENJA Na kratko o ZTS (Zvezi tabornikov Slovenije)

TABORNIŠTVO – NAČIN ŽIVLJENJA



Na kratko o ZTS (Zvezi tabornikov Slovenije)



Zveza tabornikov Slovenije je največja slovenska mladinska organizacija. V približno 100 enotah (rodovih in četah) po vsej Sloveniji združuje prek 8,5 tisoč aktivnih članov. Zveza tabornikov Slovenije neprekinjeno deluje od leta 1951. Taborništvo je prostovoljno, nepolitično in vzgojno gibanje za mlade, odprto vsem, ne glede na poreklo, raso ali prepričanje. Deluje v skladu z namenom, načeli in metodo svetovnega skavtskega gibanja.
Zveza tabornikov Slovenije je nacionalna skavtska organizacija in je od leta 1994 polnopravna članica WOSM (The World Organisation of the Scout Movement).

Prirejeno po http://www.zts.org



Taborniške šege in navade



Razdeljeni smo po starostnih skupinah, vsaka t. i. ''družina'' pa ima tudi svoje ime. Najmlajši so Murni in so stari od 4 do 7 let, malo starejši so MČ-ji (Medvedki in čebelice) so stari od 8 do 11 let, za njimi so GG-ji (Gozdovniki in gozdovnice), ki so stari 12–15 let, sledijo jim PP-ji (Popotniki in popotnice), to so srednješolci in študenti, najstarejša ''družina'' pa so Grče (vsi, ki so že končali šolanje – študij).

V taborništvu imamo tudi nazive, in sicer starešina (vodja celega rodu), načelnik rodu, načelnik MČ-jev, načelnik GG-jev in gospodar.

Vsak tabornik ima tudi taborniško ime, tega si tabornik lahko izbere sam ali pa mu ga določijo oz. izberejo drugi.

Vsak pravi tabornik ima rutico. Te so različnih barv. Murni imajo rumene, MČ-ji imajo rdeče z rumeno obrobo, GG-ji imajo zelene z rumeno obrobo, PP-ji imajo modre z rumeno obrobo, Grče pa imajo vijolične rutice. Rutice zavežemo ob kakšni posebni priložnosti. Kot obvezno opremo pa mora vsak tabornik imeti tudi kroj in baretko.

Taborniki opravljamo tudi veščine. To so nekakšni izpiti o določeni temi. Če si izberem veščino smučar, bom odgovarjala na vprašanja o smučanju ipd. Na voljo imamo približno petnajst veščin (za vsako t. i. stopnjo so na razpolago druge veščine), iz katerih si potem izberemo štiri, ki jih opravljamo na taborjenjih in zimovanjih. Ko jih uspešno opravimo, dobimo našitke, ki potrjuje uspešno opravljene veščine. Veščine uporabljamo na taborih. Če uspešno opravim veščino ranar, bom na taborjenjih prisotna pri poškodovancih in jim oskrbela rano itd.

Seveda tudi pojemo. Največkrat pojemo ob večerih, ko prižgemo ogenj. Imamo svojo himno z naslovom Dviga plamen, ki jo pojemo pri dvigu in spustu zastave.

Ko taborniki zavežejo rutico, mora tisti, ki mu zavežejo rutico, dati taborniško prisego, ki gre takole:



Pri svoji časti obljubljam,

da bom zvest domovini,

da bom sprejel Duhovno resničnost, jo razvijal in živel v skladu s taborniškimi zakoni.



Vsak tabornik pa mora spoštovati dvanajst taborniških zakonov. Če jih ne spoštuje, ga lahko vodstvo roda ''odstrani'' iz roda. Taborniški zakoni so:

1. Tabornik je zanesljiv.

2. Tabornik je zvest.

3. Tabornik je prijazen.

4. Tabornik je pripravljen pomagati.

5. Tabornik je discipliniran.

6. Tabornik je veder.

7. Tabornik je pogumen.

8. Tabornik je plemenit.

9. Tabornik je spoštljiv.

10. Tabornik je vedoželjen.

11. Tabornik je varčen.

12. Tabornik živi zdravo.

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju