DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ČEPIN / VOLUNTEER FIRE DEPARTMENT ČEPIN

U Državnom arhivu Republike Hrvatske u kazalu Odjela za unutarnje poslove Zemaljske vlade Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, svesku 13 – 4, pod rednim brojem 3624/1888 nalazi se odobrenje za osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čepin. No, priča počinje godinu dana ranije, 1887. godine kada se mještani Čepina dogovaraju i osnivaju dobrovoljnu vatrogasnu četu (DVČ) shvaćajući da se pojedinac ne može sam boriti protiv vatrene stihije. Zahtjev za osnivanje društva s pravilima upućen je Poglavarstvu Zemaljske vlade 28. rujna 1887. godine. Prvu upravu su činili istaknuti članovi: predsjednik Antun Kralik stariji, zapovjednik Dragutin Cebek i tajnik Andrija Jačka.

Glavni problem je bio omasoviti Društvo koje se godinama održavalo uz materijalnu pomoć imućnijih seljaka, veleposjednika i zanatlija Čepina i okolice. Za 4 godine (1892.) društvo broji 29 članova. Osnovali su Gasilački zbor sa zadacima da se brine o nabavci sprava i opreme za gašenje te obuci vatrogasaca.

Prvi Gasilački zbor činili su:

Adam Scheidler, zapovjednik
Stjepan Dornjak, rojnik
Franjo Jahn, rojnik
Ivan Vidaković, radnik
Andrija Himelreich
Nikola Pavošević, radnik.
Kada je nabavljen veći dio opreme, za 15-tak godina krenulo se u akciju prikupljanja sredstava za izgradnju Vatrogasnog doma koji je sagrađen 1906. g. isključivo dobrovoljnim radom vatrogasaca u svoje slobodno vrijeme. Tada su pojedini članovi stavljali svoju kuću pod hipoteku (kao npr. Ivan Zamečnik) kako bi Društvo dobilo kredit za izgradnju Vatrogasnog doma. Dom je imao kolnicu i stan za podvornika. Nabavljena je i nova tehnička oprema. Trubač Antun Urlich i Nikola Nikolić daju prijedlog za osnivanje limene glazbe (1906.)....više na http://89.201.137.169/index.php/o-nama/povijest-drustva?showall=&start=1

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju