DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO GORNJI DARUVAR

dobrovoljno vatrogasno društvo gornji daruvar

Osnovano je 15. siječnja 1927. godine. Prilikom održavanja osnivačke skupštine u članstvo se upisuje 24 izvršujuća člana, 22 člana utemeljitelja i 3 podupirajuća člana. Organiziranjem zabava i prikupljanjem dobrovoljnih priloga sakuplja se novac za nabavu vatrogasnih sprava i opreme.

Na prvoj redovnoj godišnjoj skupštini izabran je upravni odbor:

Josip Hašpl - predsjednik
Franjo Hašpl - zapovjednik
Franjo Horak - podzapovjednik
Franjo Viktora - tajnik

Franjo Hlušička - blagajnik
Franjo Veltruski - vođa štrcara
Ivan Častek - vođa penjača
Ćirlik Kvarda, Franjo Jilek i Ivan Vetruski - odbornici
Vratislav Zita, franjo Elspaher i Ivan Hašpl - nadzorni odbor

Nakon dvogodišnjeg rada prikupljeno je dovoljno sredstava tako da je nabavljen agregat sa 250 metara cijevi. Krajem 1929. godine izgrađeno je vatrogasno spremište.
Kreće se u nabavci odora, i opreme. Društvo je pokretač raznih akcija u selo; izgradnja tvrdih cesta, bazena za vatrogasne i druge potrebe sela. Nabavljena su kola za prijevoz opreme i 8 vatrogasaca.

Tokom 1934. godine u suradnji s društvom iz Ljudevit Sela osniva se Puhački orkestar koji broji 16 članova. Nakon toga osnovana je knjižnica i prikupljen veći broj knjiga, a djeluje i dramska sekcija.
Provedena je edukacija članstva u društvu. Prosječan broj izvršujućih članova je oko 30, počasnih članova 3, i oko 60 članova utemeljitelja.

Tijekom drugog svjetskog rata rad društva u potpunosti je prestao. Uništene su sve sprave, agregat je izvan funkcije, uništena je knjižnica, odore i neki instrumenti.

Nakon rata okupljaju se članovi i obnavljaju rad društva vježbanjem, održavanjem zabava i prikupljanjem sredstava za popravak agregata i opreme.

Narednih godina nabavljene su svečane bluze i odore, radne odore, te kola s buretom za prijevoz vode na mjesto požara. Obnovljen je rad puhačkog orkestra. Nabavljena je vatrogasna zastava koja je sačuvana do danas.

Početkom 80-ih godina počinje aktivnije razdoblje. Društvu pristupa 21 član. Organiziranjem vrtnih zabava pokušava se doći do sredstava za obnovu opreme i podizanje kvalitete rada društva i iznalaženja motiva za rad.

Nabavljena je traktorska cisterna za prijevoz vode Creina. Osposobljen je i agregat.
1981. godine 20 članova je položilo ispit za vatrogasca koji je održan u Gornjem Daruvaru.

Na općinskom takmičenju vatrogasnih jedinica općine Daruvar 1982. godine, DVD Gornji Daruvar osvaja prvo mjesto. Time stječe pravo nastupa na višem nivou natjecanja na području zajednice općina Bjelovar, što članovima društva daje dodatni motiv za rad.

Tokom 1984. godine 7 članova završava tečaj za dočasnike, nalaze se razni načini sakupljanja sredstava za cilj poboljšavanja operativne sposobnosti društva. Na poticaj društva 25 domaćinstava nabavlja protupožarne aparate, a samo društvo nabavlja ostalu opremu.

U 1986. godini 4 člana položila su ispit za vatrogasnog časnika.
Tokom iste godine izvršena je zamjena kompletnog krovišta i crijepa na vatrogasnom spremištu. Akcija je provedena u jednom danu (subota). Radilo je 19 članova i 9 pionira od 6 do 21 sat.

Iduće godine nabavljeno je 12 penjačkih opasača i 12 zaštitnih kaciga, užad za samoizbavu od 15 i 30 metara, te nekoliko raznih mlaznica. Produbljuje se suradnja s okolnim društvima a u selu podupiru razne akcije. Uređenje poljskih putova, organiziranje dežurstava tokom žetvenih radova, uređenje unutrašnjosti spremišta, a članovi društva aktivno sudjeluju u radu vatrogasnog saveza općine.

1992. godine nabavljamo rezervoar od 18 000 litara koji je tokom 1994. ukopan kod spremišta.
1996. godine 29 članova, od toga 8 djevojaka, položilo je vatrogasni ispit.

Iduće godine na svečanosti obljetnice gosti vatrogasci Kašave iz Češke republike pokreću suradnju koja se proširuje na Vatrogasnu zajednicu i Češku Besedu Gornji Daruvar. Nastavlja se i danas međusobnim posjećivanjem, posebno hodočašćem na SV Hostin povodom blagdana Sv. Florijana, koncem travnja u Češkoj.

Danas pred spremište postavljamo kip Sv. Florijana, na domu kulture postavljena je električna sirena a i proširen je i novo betoniran bazen za vodu.
Posjedujemo agregat 6/8 Rosenbauer (prerađen), agregat 8/8 Sora, cisternu Creina 2300 l, međumješalicu 200 l s opremom, A i B usisne cijevi, trodijelnu razdjelnicu, oko 300 m B i C tlačnih cijevi, mlaznice za tešku pjenu, monsum mlaznicu, univerzalne te obične sa zasunom.

Prikolicu za prijevoz opreme i dio osobne opreme: 25 radnih kombinezona, preflam odijelo, 12 penjačkih opasača sa karabinom i sikiricom, užad za vezanje usisnih cijevi, tamičarske oznake, brentače, naprtnjaču i metlanicu, ručnu sirenu, ljestve kukače (2), užad (2), opremu za mladež od 6 - 12 godina. http://www.vatrogasci-daruvar.hr/index.php/dvd-gornji-daruvar

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju