DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DARUVAR

Dobrovoljno vatrogasno društvo Daruvar osnovano je 19. lipnja 1880. godine na inicijativu vlastelina Skendera Tüköryja koji je bio i prvi predsjednik društva. Prvi članovi društva su bili skoro isključivo zanatlije.

U godini osnivanja društva je na mjestu današnje željezničke postaje izgrađen prvi vatrogasni toranj. U 1894. godini je premješten na bivše staro daruvarsko sajmište. Godine 1910. toranj je srušen i izgrađen novi, otprilike na mjestu današnje Gradske ljekarne.

Prvi pravilnik ili statut društva sastavljen je 19. lipnja 1880. godine a 1890. godine bila je u okviru društva osnovana "blagajna za potporu bolesnih drugova i u slučaju smrti" podupirajući fond koji je imao posebnu upravu i propise kojima su uređena prava i obveze članova.

Vrijeme od osnivanja društva ispunjeno je nastojanjem da društvo bude što brojnije po članstvu, materijalno ojača, stekne što više simpatije i bude što bolje organizirano. Stremljenja koja su jednako aktualna i nakon više od 120 godina djelovanja. Koliko je u svom nastojanju bilo uspješno, govori činjenica da je do konca 19. stoljeća (1899. godine) osnovano 8 vatrogasnih društava u okolici Daruvara. Društvo je imalo na raspolaganju nekoliko najpotrebnijih i najjednostavnijih vatrogasnih sprava. 1900. godine nabavlja rastegaču, a 1902. godine prvu ručnu prijevoznu štrcaljku.

U lipnju 1905. godine je društvo proslavilo 25. obljetnicu djelovanja velikim, za to vrijeme obvezatnim, ceremonijalom uz nazočnost društava iz okolice i delegacija nekoliko udaljenijih društava iz Slavonije i sudjelovanje vatrogasnih glazbi. Trideset i dva člana društva su godišnjicu slavila u novim odorama.

U prvom desetljeću 20. stoljeća bilježeni su sve češći i sve veći požari. Godišnje je prosječno bilo i više od 20 požara. Čest slučaj su bili namjerno podmetnuti požari zbog spekulacija sa osiguranjem kod osiguravajućih društava.

Dana 4. svibnja 1914. godine održana je godišnja skupština na kojoj je odlikovano nekoliko vatrogasaca. Društvo je imalo 50 izvršujućih, 30 utemeljitelja, 8 počasnih i 65 podupirajućih članova (6 od osnivanja društva).

U ratnim godinama 1914. - 1919. većina je članova društva razasuta po vojnim postrojbama. Cjelokupna aktivnost društva opada. Tek u srpnju 1919. godine se ponovno sakuplja članarina. Osnivanjem Vatrogasne župe sa sjedištem u Daruvaru 1926. godine daruvarsko Društvo postaje središtem vatrogasne djelatnosti a 1929. godine dobiva prvu auto štrcaljku.

Društvo proslavlja 50. godišnjicu postojanja 8. lipnja 1930. godine.

Društvo se čitavo vrijeme bavilo svojom osnovnom djelatnošću - gašenje požara, opremanje i osposobljavanje za gašenje, ali i kulturno prosvjetnom djelatnošću o čemu svjedoči osnivanje prve glazbe DVD u Daruvar 1931. godine koja prestaje raditi u okviru vatrogasnog društva 1957. godine.

Na redovnoj skupštini, 10. svibnja 1931. godine je zabilježeno da društvo ima 48 izvršujućih, 73 utemeljitelja i 195 podupirajućih članova i još u njemu rade prvi članovi društva Josip Houžvička i Karlo Lokotar. U zadnjim godinama prije drugog svjetskog rata društvo je bilo dosta jako, aktivnost se povećala iako su se pojavile prve trzavice i nesporazumi. Društvo je nastojalo kompletirati sprave i opremu, te je 1933. godine steklo električnu sirenu, a 1935. godine agregat i 4 svjetiljke na acetilenski plin.

U ratnom razdoblju 1941. - 1945. godine rad društva stagnira, ali se potpuno obnavlja posljednjih mjeseci 1945. godine. Iste godine 27. prosinca održan je sastanak uz nazočnost povjerenika za obnovu rada vatrogasnog društva Vladimira Leje. Društvo je tijekom godine izvršilo popravak svog inventara i pristupili su mu gotovo svi članovi iz ranijih godina.

U razdoblju do 1954. godine u društvu je ostalo 18 aktivnih članova kojima je tijekom godine pristupilo 10 novih članova i 90 novih podupirajućih članova a uprava kotara Daruvar je dala sredstva za popravak inventar ai nabavu radnih odora. Osim praktičnih i jedne javne vježbe, društvo je održalo dvije kulturno prosvjetne priredbe.

Svoju 75. obljetnicu društvo je proslavilo 26. lipnja 1955. godine uz nazočnost 31 društva iz 7 vatrogasnih podsaveza i 323 aktivna vatrogasca. Kao priznanje za rad društvo je primilo na dar treću društvenu zastavu.

Problemom pedesetih godina daruvarski vatrogasci ističu mali broj izvršujućih članova (od 24 ostaje 17 a bila su vremena, kada je u društvu bilo i 60 aktivnih vatrogasaca), i da u društvu nema nijednog intelektualca. Važan događaj bila je kupnja auto cisterne u 1957. godini. Iste godine četrdesetorica vatrogasaca znatno je pridonijela u spašavanju imovine od velike poplave početkom svibnja mjeseca. Također je održano 6 stručnih predavanja, 16 vježbi i takmičenja, te intervenirano na 4 požara. Te godine priređen je jedan koncert sa zabavom i tombolom i izveden kazališni komad iz vatrogasnog života. Pažnja se i nadalje poklanja vatrogasnom osposobljavanju. http://www.vatrogasci-daruvar.hr/index.php/dvd-daruvar

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

foto

dodana
06. november 2016
ogledov
120

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju