Big Ben
Big Ben je ime dobil po siru Benjaminu Hallu, ki je nadziral dela v stolpu, ko so leta 1856 zaključevali gradnjo. Čeprav turisti in tudi sami Londončani ime Big Ben uporabljajo za celoten stolp, ime pravzaprav označuje le zvonec, celoten stolp pa se imenuje Clock Tower (Urni stolp).
Big Ben je del Westminstrske palače, v kateri je sedež angleškega parlamenta. Ko je bil na oblasti kralj Henrik VIII., je palačo zajel požar in kralj se je bil prisiljen preseliti. Ognjeni zublji so še večkrat v zgodovini zajeli poslopje, a so vsakokrat stavbe obnovili oziroma jih dogradili. Po požaru leta 1834 so začeli graditi več novih stavb, ena izmed njih je tudi slavni stolp z uro.Stolp je visok 96,3 m in zgrajen zgrajen v viktorijanskem gotskem stilu. Po ocenah naj bi stolp tehtal 8667 ton. Zaradi sprememb tal je stolp rahlo nagnjen proti severni strani, kar pa je, v primerjavi s stolpom v Pisi, zanemarljivo.
Stolp se ponaša z ogromno uro, ki je bila nekdaj največja na svetu, in omogoča, da že od daleč vidiš, koliko je ura. Uro in kazalce je oblikoval Augustus Pugin, ura pa je začela delovati 7. septembra 1859. Urni kazalec je dolg 2,7 metra, minutni kazalec pa 4,3 metra. Sam zvon, ki je uglašen na ton e, je težek 13,8 tone, trkalo zvona pa 203,2 kg. Ko zvoni, kladivo ob zvon udari vsakih pet sekund.

dodaj komentar

če želiš komentirati, se prijavi ali včlani

priporoči

Vpiši email prijatelja kateremu želiš priporočiti fotografijo. Sporočilo ni obvezno.
prejemnik*
tvoje ime
tvoj email
sporočilo
 
napaka v polju

forum kode

tekstovna povezava na fotografijo


slikovna povezava na fotografijo

© Popcom d.o.o. Vse pravice pridržane.

prijava


napaka v polju